Een Dag in 1938'
gebaseerd op de film 'Una Giornata Particolare'


Speeldata
20.30 uur: zaterdag 24 mei 2003
in Theater C-Drie in Soest
30 mei voor foto's klik op buttons (première)
20.30 uur: zaterdag 7 juni 2003
Theater De Cameleon in Amsterdam

Meer informatie is verkrijgbaar bij:
Joke Menssink, telefoon 020 4894656 of e-mail
RESERVEREN
menssink@dds.nl


'Een Dag in 1938'
Een bijzondere dag, 8 mei 1938. Heel Rome loopt uit om getuige te zijn van de ontmoeting tussen Hitler en Mussolini. Antonietta, een vermoeide huisvrouw met 6 kinderen blijft thuis in haar flat. Daar ontmoet zij een andere achterblijver, de homoseksuele journalist Gabriele, die is ontslagen bij de staatsradio vanwege zijn geaardheid. Het lot zorgt ervoor dat deze verschillende karakters elkaar ontmoeten. 'Een Dag in 1938' van theatergroep Caso gaat zaterdag 24 mei 2003 in Theater C-Drie in Soest in première. Met Christel van Eijnatten en Henk van de Bunt onder regie van Joke Menssink.

Antonietta, gespeeld door Christel van Eijnatten, is loyaal aan Mussolini en een traditionele huisvrouw van voor de oorlog. Ze verzorgt haar hoerenlopende man en zes kinderen en is moe van de dagelijkse sleur. Als op 8 mei Hitler en Mussolini elkaar in Rome ontmoeten gaat haar hele gezin in hun zwarte uniformen naar de parade kijken
Antonietta blijft thuis om haar huishouden te doen en volgt de gebeurtenissen via de radio. Aan de overzijde in het troosteloze flatgebouw woont Gabriele, gespeeld door Henk van de Bunt. Hij is een homoseksuele intellectueel, die vanwege zijn vermeende homoseksualiteit is ontslagen bij de staatsomroep. Gabriele ziet zijn toekomst somber in en wacht gelaten zijn arrestatie en deportatie af. Met de woorden 'Ik ben niet tegen het fascisme, het fascisme is tegen mij' vat hij zijn lot samen. Bij toeval raken ze in contact en er ontstaat een speciale relatie voor één dag, die hun kijk op het leven zal veranderen. Naarmate de dag vordert, leiden gedeelde wanhoop en eenzaamheid tot kortstondige passie. De dreiging die in de lucht hangt wordt verbeeld door de speeches van Hitler en Mussolini die via de radio door het gebouw schallen. Terwijl buiten de laarzen van het fascisme dreunen, beleven Antonietta en Gabriele een moment van breekbare tederheid en verdrietige verbondenheid.

Theatergroep Caso
Theatergroep Caso (toeval) ontstond in 2002 door een toevallige ontmoeting tussen Christel van Eijnatten en Henk van de Bunt en een gedeelde passie voor theater. 'Een dag in 1938' is hun eerste gezamenlijke productie.
Alie Arts-Eltema vertaalde de tekst in het Nederlands en Theatergroep Caso bewerkte het script in samenwerking met regisseur Joke Menssink voor de toneelproductie 'Een dag in 1938'. Anders dan in de film richt het toneelstuk zich uitsluitend op de twee hoofdpersonen: Antonietta en Gabriele.

'Una Giornata Particolare'
'Een dag in 1938' is gebaseerd op 'Una Giornata Particolare' (1977) van de Italiaanse regisseur Ettore Scola met in de hoofdrollen Sophia Loren en Marcello Mastroiani. Deze Italiaanse klassieker wordt beschouwd als een van de beste films over het fascisme.
Ettore Scola heeft het historische feit, het bezoek van de Adolf Hitler aan Benito Mussolini, aangegrepen voor een superieure weergave van de fascistische mentaliteit.
Heel ingenieus toont hij de effecten van een verderfelijke wereldbeschouwing via een ingetogen en uiterst intiem portret van twee 'echte'mensen. Mooier en intenser dan in
'Una Giornata Particolare' kan een regisseur niet omgaan met de geschiedenis. Hij toont mensen voor wie geschiedenis niet meer is dan een decor.
In 'Una Giornata Particolare' vertelt Ettore Scola een groot verhaal in kleine details. Scola maakt voelbaar hoe het dagelijkse leven onder een totalitair regime mensen berooft van hun identiteit, hun gevoelens en waardigheid. Alleen liefde is in staat dit te doorbreken, zelfs al is het maar voor een dag.

Met dank aan
Annette Kuipers (kleding+foto's)
Ingrid van der Waals (schiprepetitieruimte)
Annemieke van de Poel (stem concierge)
Trudy Telderman (tekst)
Rie Barree (filmhuis)
Jeroen van Heijningen (techniek)
Colby Fisher (registratie)
Yolande Bertsch (advies)
Firm United (folder)

KLIK hieronder
op buttons
Stills Voorstelling
Een dag in 1938